INDIVIDUALNO

Obravnava se osredotoča na pogovor o vrsti težav in tegob, s katerimi se sooča posameznik. Govorimo o prebavnih težavah (kronični zapeki in/ali  driski, bolečine, napenjanje, vetrovi), pogostih glavobolih, prekomerni utrujenosti, debelosti, nihanju razpoloženja, nespečnosti, težavam s koncentracijo in spominom, alergijah na hrano, težavah s kožo, pomanjkanju energije, kronični in avtoimunski bolezni ipd, ter po drugi strani stiski in dilemah, kaj narediti, kako začeti prehransko spremembo, koga poslušati, katera pot je boljša.

Obravnava je celostna. Ljudem pomagam osvetliti stanje, pojasnim možne vzroke, nakažem smer ter možnosti, ki jih imajo na voljo. Želim jih opogumiti za odločitev, da uvedejo spremembo življenjskega sloga ter prehrane in kjer je potrebno, svetujem uporabo preskušenih prehranskih dopolnil. Posameznike usmerjam po ključnih korakih, pri čemer upoštevam telesno stanje, osebne zmožnosti, potrebe, način življenja, prepričanja ipd.

Velikokrat je potrebno v prvi vrsti uravnati temeljne mehanizme delovanja telesa, tj. uravnati črevesno mikrofloro, regenerirati sluznico prebavnega trakta, eliminirati določena živila, saj se šele na ta način lahko sproži proces samozdravljenja: razstrupljanje telesa, obnova celic in uravnoteženje imunskega sistema.

 Tako na primer za posameznike, ki imajo težave z občutji depresivnosti in nespečnosti in obenem trpijo za prebavnimi težavami, obstaja velika verjetnost, da tiči velik del njihovih problemov zaradi porušene črevesne mikroflore in poškodb sluznice prebavnega trakta. 

Cilj svetovanja je, da se posameznik bolj zave, zakaj se je telo znašlo v takšnem položaju, zakaj se tako počuti, da dobi celostno sliko, se zave svoje moči in se lažje odloči za prehransko prilagoditev ali spremembo. 

Posameznik dobi zadostno količino informacij, da vidi pot in zmore samostojno izvajati svojemu stanju primerno prehransko podporo. Dobi konkretna pojasnila in predloge, kako hrana učinkuje, kako živila ustrezno izbrati, pripraviti obroke, jih razporediti glede na potrebe ter kako in kje najde ustrezna prehranska dopolnila, v kolikor se za to odloči.  

Svetovanje traja od 60-90 minut. Zelo priporočljiv je ciklus mesečnih, včasih tudi bolj pogostih srečanj, običajno od 2 do 4. Med enim in drugim srečanjem preverimo počutje in uvedbo prehranskih sprememb ter se dogovorimo za nadaljnje korake, v kolikor so potrebni in/ali jih posameznik želi. Nekateri zmorejo uvesti spremembe takoj, drugi potrebujejo malenkost več časa ali želijo stvari slišati ponovno, pri tretjih je potrebna postopna sprememba. Veliko je odvisno od začetnega stanja. 

Svetovanje je namenjeno posameznikom obeh spolov in vseh starostnih skupin. Prehransko svetovanje je lahko v podporo posameznikom, ki so že v psihoterapevtski obravnavi in ni nadomestilo za obisk zdravnika ali psihiatra. 

Za več informacij pišite na iva@zdravo-ravnovesje.si