DRUŽINSKO – STARŠI

Gre za skupno iskanje, odkrivanje globljih vzrokov težav in počutja. Govorimo o pomembnosti zgodbe rojstva, otroštva, prebolelih bolezni in zdravljenju z antibiotiki, prehrani, stresnih dogodkih ter težavah in boleznih v družini.

Na terapiji se soočamo z alergijami in/ali intolerancami na hrano, težavami s kožo (ekcemi, izpuščaji, srbečice), pogostimi prehladi in vnetji, nevrorazvojnimi motnjami (motnje avtističnega spektra ter motnje pozornosti in hiperaktivnost), prekomerno telesno težo, pogostimi prehladi, kronično zapeko in/ali drisko, motnjami hranjenja ipd.

Nisem eden od prehranskih strokovnjakov, ki zgolj predpiše dieto. Pojasnjujem, kaj se dogaja v telesu in dajem usmeritve, ki bi lahko vodile do izboljšanje stanja. 

 

Želim, da skupaj načrtujemo, kaj lahko kot straši naredite. Starše usmerjam po ključnih korakih od izbire do priprave hrane in kjer je potrebno, svetujem uporabo preskušenih naravnih prehranskih dopolnil, pri čemer upoštevam otrokovo stanje in starost ter zmožnosti in način življenja v družini, prepričanja staršev. Starše želim opogumiti za odločitev pri spremembi življenjskega sloga cele družine in prehrane. 

Pri otrocih, ki imajo težave povezane s kožo (izpuščaj, srbečice) in  obenem pogostimi prehladi, vnetji ušes ali prebavnimi težavami (driske, zapeko, vetrove, smrdeče blato ipd.), obstaja velika verjetnost, da gre za neravnovesje v črevesni mikroflori ter posledično vnetnimi procesi in alergijskim odzivom telesa.

Cilj svetovanja je, da starši dobijo širše razumevanje, zakaj je telesno stanje otroka tako kot je, da se zavejo moči in možnosti za prehransko prilagoditev ali spremembo. 

Starši dobijo zadosti informacij, da zmorejo samostojno izvajati primerno prehransko podporo otroku. Dobijo konkretna pojasnila, kako hrana učinkuje in predloge, kako živila ustrezno izbrati, pripraviti obroke, jih razporediti glede na potrebe ter kako in kje lahko najdejo ustrezna prehranska dopolnila, v kolikor se za to odločijo.  

Svetovanje traja od 60-90 minut. Zelo priporočljiv je ciklus mesečnih, včasih tudi bolj pogostih srečanj, običajno od 2 do 4. Med enim in drugim srečanjem preverimo počutje otroka in uvedbo prehranskih sprememb ter se dogovorimo za nadaljnje korake, v kolikor so potrebni in/ali jih starši želijo. Včasih je potrebna postopna sprememba, veliko je odvisno tudi od začetnega stanja. 

Svetovanje je namenjeno vsem staršem ali skrbnikom otrok, lahko tudi celi družini.  

Prehransko svetovanje je lahko v podporo staršem, ki že imajo otroka v zdravniški obravnavi in ni nadomestilo za obisk zdravnika ali psihiatra. 

Za več informacij pišite na iva@zdravo-ravnovesje.si