Alergije in vnetja

by iva in Uncategorized July 16, 2020

Nesposobnost telesa, da bi obvladoval vnetne snovi, ki povzročajo imunsko hiperaktivnost, je eden izmed izzivov, s katerimi se srečujemo v sodobni družbi. Vedno več je stvari, ki povzročajo reakcije in vnetja in s tem obremenjujejo telo, ki išče ravnovesje.

Vnetja so sestavni del našega življenja in hkrati pomemben dejavnik zdravja in počutja. Če so akutna vnetja dobrodošla in kažejo moč našega imunskega sistema, pa so kronične oblike vnetij zoprn in neželen sopotnik.

Pogosto okoli 40. leta se lahko pričnejo kronično povišane vnetne ravni v telesu kazati kot sklepne in mišične težave. Tudi debelost in sladkorna bolezen sta povezani s kroničnimi vnetji, ki povečujejo tveganja za srčno-žilne bolezni. Kronična vnetja so povezana tudi s široko pahljačo stanj, od osteoporoze, zmanjšanjem kognitivnih funkcij, revmatoidnega artritisa, alzheimerjevo boleznijo, motnjami pozornosti in hiperaktivnostjo, celo do avtizma.

Eden največjih izzivov našega »civiliziranega sveta« je prevelika zakisanost telesa, kar pomeni, da je naš puferni sistem preobremenjen in telo postane bolno. Pa ne samo od nezdrave hrane, ampak žal tudi zaradi zatrtih čustev in nezdrave duševno-mentalne naravnanosti. Prva znamenja zakisanosti so kronična utrujenost, pobitost, težave s koncentracijo in prebavni problemi, pa tudi migrene, debelost, nečista koža ali celulitis.

Prevelik vnos beljakovin in živil, kot so bela moka, mleko, testenine, krompir in sladice v prehrani, kombinirano s pomanjkanjem gibanja in spanja ter prevelikim stresom so glavni krivci za kronična vnetja in zakisanost organizma. Najpogostejša hranila, ki v telesu povzročajo vnetja so gluten, mlečne beljakovine in sladkorji. Našemu telesu lahko zelo pomagamo z uživanjem uravnotežene prehrane, ki deluje protivnetno in antioksidativno ter zdravim življenskim slogom.

Druga rešitev za zmanjšanje vnetja je razbremenitev telesa njegovih kroničnih imunskih bremen, zlasti alergij. Številne okoljske alergije, zaradi katerih trpijo posamezniki, so pravzaprav sekundarne alergije, ki jih poganjajo primarni alergijski odzivi, predvsem na živila. Običajno ob odpravi osnovne alergije na hrano izginejo tudi okoljske občutljivosti. Na primer, če se posameznik reši osnovne alergije na hrano, kot sta mleko ali pšenica, pogosto izzveni občutljivost na okoljske alergene, tudi na mačjo dlako.

Običajno se že v treh dneh zmanjša kronično vnetje. Čeprav se bodo spremembe dogajale še mesece po odstranitvi osnovnega alergena hrane, se spremembe občutijo takoj, včasih kot povečana energija, jasnost duha, boljše počutje v prebavi in zmanjšanje simptomov. Z enostavnim poskusnim zmanjševanjem teh izdelkov dva tedna in nato ponovnim vnosom alergena je očitno, ali se pojavlja alergija na hrano. Po ponovni uvedbi odstranjenega alergena hrane lahko opazimo takojšen vnetni odziv, kot so izpuščaji, srbenje ali pekoče oči. Lahko pride tudi do bolečin v telesu. Včasih dva ali tri dni kasneje po ponovni uvedbi alergena hrane lahko pride do viroze ali prehlada ali imunske reakcije, kar pomeni, da je alergija na hrano povzročila vnetje v črevesni sluznici, ki je izgubilo sposobnost pregrade in neprepustnost in je prišlo do puščanja rezidenčnega virusa v krvni obtok.

V praksi je to tako uspešno, da mnogi več ne namenjajo pozornosti okoljskim alergijam, dokler se te osnovne alergije na hrano ne odpravijo. Ko se vnetna raven telesa normalizira, potem se lahko ugotovi, katere alergije so resnične in katere so samo sekundarne kot odgovor na povišan vnetni sistem.
Kot vedno so odgovori pogosto enostavnejši, kot smo domnevali. Včasih je skoraj neverjetno, kako lahko zelo drobne stvari spremenijo naše počutje in celo življenje.

Zmanjšanje vnetja nam lahko podaljša življenje, zmanjša nelagodje in imunskemu sistemu prihrani, da je aktiven na načine, ki nas ščitijo pred pomembnejšimi težavami kot je kronično vnetje.